Internet en Nederlandse films

Internet is een nieuwe fantastische bron voor communicatie en media. Het maakt de mens interactiever, meer betrokken en mensen kunnen sneller communiceren met de buitenwereld. Alles valt snel op te zoeken. Dat lijkt allemaal heel mooi, maar helaas kent het ook zijn keerzijde.

Internet is een groot netwerk waarmee je een heleboel kunt delen en dat is ook gebleken in de muziek- en filmindustrie. Alles valt tegenwoordig te downloaden. En dat is een nadeel voor dergelijke industries. Waar zij hun inkomsten kregen uit bioscoopbezoeken, filmverkoop en cd-verkoop missen ze een grote bron van inkomsten nu alles valt te downloaden.

Downloaden is gemakkelijk. Je hoeft de deur niet meer uit en je hoeft niet meer te betalen. Dit betekent ook een groot verlies voor de videotheken. Veel videotheken moesten al hun deuren sluiten omdat het publiek wegbleef.

Toch ben ik van mening dat de komst van internet niet fataal hoeft te zijn voor de filmindustrie. Wanneer er een goede nieuwe Nederlandse film in de bioscoop wordt uitgebracht zijn ze nog niet snel te vinden op het internet. Mensen die toch die films graag willen zien weten een hun weg naar de bioscopen wel te vinden. En dat zie je wel aan de grote hits als Alles is liefde, Komt een vrouw bij de dokter en New kids turbo. Daarnaast valt de bioscoop nog steeds onder de uitgaansgelegenheden waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt.

Echter denk ik wel dat de verhuur van films en het kopen van films terugloopt en dat heeft alles te maken met het downloaden op internet. Mensen willen niet graag de deur uit, ze willen de films soms maar één keer zien en dan is downloaden gemakkelijk. Je hebt de film gezien en je kunt hem weer verwijderen. Ondanks het downloadnetwerk van de laatste tien jaar zijn er wel ontzettend goede films uitgebracht die inmens populair zijn. En dat komt door de social media, die gratis reclame voor de filmproducenten maakt.

Gelukkig zijn er nog heel veel mensen die op de legale manier films kijken en het ook nog heerlijk vinden om even naar een videotheek of bioscoop te gaan. Of wat dacht je van een van je favoriete films tussen je dvd-collectie te hebben en zo vaak te kunnen zien als je zelf wilt. Zolang de Nederlandse film industrie goede films blijft produceren is de ondergang nog lang niet in zicht.

Have your say