Beknopte geschiedenis van de filmindustrie

De Nederlandse filmindustrie kent al een lange geschiedenis. Hieronder een kleine greep uit de vele gebeurtenissen waarbij de belangrijkste genoemd worden die een grote rol speelden in de ontwikkeling binnen de filmindustrie.

Nederland begon voor het eerst met produceren van films in het jaar 1896. Er werden toen korte filmpjes gemaakt zoals De gestoorde hengelaar. Dit was de eerste stomme film geregisseerd door M.H. Lassé. In eerste instantie werden er korte filmpjes vertoond in rijdende cinemawagens waar beelden vertoond werden over het leven op het front tijdens de eerste wereldoorlog. Later werden er films gemaakt om de mensen er mee te vermaken.

Rond 1910 kwam de eerste bioscoop. Daarvoor werden films wel gedraaid op kermissen en in theaters. Toen die plekken verdwenen voor het zien van films verloor de filmindustrie ook de vertoning van de zelf opgenomen films. Op dat moment werden voornamelijk buitenlandse films gedraaid in de bioscopen. Het was in de jaren 30 de uitgaansplek van Nederland.

Voor de eerste wereldoorlog kwam de filmkeuring op gang. De eigenaren waren bang voor het vertonen van beelden die de jongeren schade konden aanbrengen. Na de eerste wereldoorlog kwam er een ommekeer in de filmgeschiedenis. De in 1921 opgerichte Nederlandse Bioscoopbond verwierf vanaf 1932, het moment dat zowel producenten als bioscopen zich bij die bond aan konden sluiten, zoveel macht dat het eigenlijk de gehele Nederlandse cinema in handen had. Binger productiemaatschappij groeide uit tot één van de grootste filmproducenten van speelfilms.

In 1930 kwamen de eerste geluidsfilms op. Na een kleine terugslag in de bioscopen kwam men rond 1935 en 1940 weer terug naar de bioscopen. In die tijd zijn er maar liefst 37 films gemaakt. Na die tijd werden er veel films gemaakt maar vanwege de oorlog veelal niet afgemaakt.

In 1956 werd het Productiefonds voor Nederlandse films opgericht. In die tijd werden er voornamelijk documentaires en amateurfilms uitgebracht. In 1958 kwam de film Fanfare van Bert Haanstra uit. Dit was de start van een wat meer serieuze filmindustrie in Nederland.

De eerste Nederlandse film in kleur was Jenny. Uitgebracht in 1958. Toch duurde het tot begin jaren 70 dat de meeste films in kleur werden opgenomen. Die tijd kende de Nederlandse film een opleving. Iedereen kent Turks Fruit van Paul verhoeven wel. Een groot succes in de Nederlandse bioscopen. Met heel wat meer budget maakte hijSoldaat van Oranje, waarmee hij de bekendste regisseur werd en vertrok naar Hollywood. Naast Paul Verhoeven waren o.a. Matthijs van Heijningen en Rob Houwer bekende Nederlandse producenten.

In de jaren tachtig kwam er een hele reeks succesvolle films. Flodder, Spetters, Ciske de Rat, Abel en de Oscar bekroonde De aanslag is een greep uit de Nederlandse films waar veel publiek op af kwam.

In de jaren negentig kwam er weer een terugslag in de Filmindustrie. Slechts 1 % van de totaalomzet van de bioscopen bedroeg het Nederlandse aandeel. Eind jaren negentig kwamen het publiek weer naar de bioscopen voor de verfilmingen van allerlei boeken als Abeltje en Kruimeltje.

Vanaf 2000 gaat men door met het maken van kinderfilms. Dit blijkt een groot succes. Na de film Costa, blijken ook andere Nederlandse films het weer goed te doen bij het Nederlandse publiek. En vanaf dan loopt het storm. Nederland kent nu veel goede Nederlandse acteurs en actrices als Barry Atsma, Carice van Houten, Reneé Soutendijk, Monique van de Ven en Rugter Hauer. Films als Komt een vrouw bij de dokter, Alles is liefde, New kids turbo en Gooische vrouwen zijn nu niet meer weg te denken uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

In de Nederlandse filmgeschiedenis zijn er 3 oscars uitgereikt voor beste buitenlandse film. De aanslag(1986),Antonia (1995) en Karakter (1997)

Kijk voor meer informatie op filminnederland.nl.

Have your say