Recente artikelen...

little angels

little angels

Het gaat goed met de Nederlandse documentaires. Zo won Little Angels van Marco Niemeijer een Prix Europa voor de beste Europese televisiedocumentaire. De jury noemde de film, die een beeld schetst van zijn bijna 100-jarige stiefoma Enny en haar dochter Tasha, een meesterwerk. De film gaat over het verlies van Enny’s andere dochters in Auschwitz. Niemeijer vindt het belangrijk om te melden dat zijn debuutfilm niet de zoveelste film over de holocaust is.

If mama ain’t happy, nobody’s happy

De afstudeerfilm If mama ain’t happy, nobody’s happy van Mea Dols de Jong gooit ook hoge ogen. Deze werd uitgeroepen tot Beste Documentaire in de Internationale Competitie van het 10th Vilnius International Short Film Festival in Litouwen. En in Japan bestempelde jury van het 10th Sapporo International Short Film Festival & Market de film als Beste Korte Documentaire. Eerder won de documentaire prijzen op Go Short!, het Tel Aviv International Student Film Festival en het Message2Man Film Festival in Sint Petersburg. De afstudeerstudente onderzocht in de film waarom haar moeder zo graag de onafhankelijkheid, die een belangrijke rol in de familie speelt, wil overdragen aan haar dochter.

Streedkids United II

De Nederlandse documentaire Streetkids United II: The Girls From Rio is op het Marbella International Film Festival bekroond tot beste documentaire van het jaar. Eerder kreeg de film al de publieksprijs tijdens een festival in Cambridge. De documentaire volgt het Braziliaanse meisjesteam, de Favela Street Girls, tijdens het WK voetbal voor straatkinderen in Rio de Janeiro. De film is ook geselecteerd voor vele internationale festivals waaronder die in Rio de Janeiro, Marbella, Lahore en Beverly Hills.

Een opsteker van de Nederlandse filmindustrie die het leek af te leggen tegen het buitenland door een gebrek aan investeringen. Zelfs de best bezochte Nederlandse documentaire ooit, De Nieuwe Wildernis, zou niet gerealiseerd zijn zonder bijdragen van partners en sponsoren. Met al deze mooie resultaten ziet het er naar uit dat de Nederlandse documentaire in de lift zit.

Reacties zijn gesloten.