Recente artikelen...

NFF

NFF

Vanaf 23 september vind het Nederlands Film Festival (NFF) weer plaats in Utrecht, en tijdens deze 35e editie staat het festival in het teken van ‘Grenzeloos Nederlands’. Want “De Nederlandse filmwereld kent weinig grenzen meer”, zo vertelt directeur Willemien van Aalst.

Het Nederlands succes

Volgens Van Aalst heeft Nederland de afgelopen jaren zo veel succesvolle films in het buitenland vertoond en bekroond gezien, dat de internationale reikwijdte duidelijk is. Dit wordt bevestigd door een aantal Nederlandse gasten die als NFF Masters op het festival rondlopen: production designer Jan Roelfs (Fast and Furious 6), kostuumdesigner Jany Temime (Skyfall) en cameraman Hoyte van Hoytema (Interstellar). Zij staan op dit festival een keer zelf in de schijnwerpers. Naast publieke interviews die zij geven, zullen de films waaraan ze gewerkt hebben vertoond worden en zal de kleding van Temime te bewonderen zijn in het stadhuis in Utrecht.

Tien dagen lang staat Utrecht in het teken van de mooiste, vernieuwende en meest spraakmakende premières, documentaires en televisieseries. Daarnaast heb je de kans acteurs en makers te ontmoeten, talkshows en exposities bij te wonen en alles eromheen mee te maken. Het festival trekt steevast een groot en gemêleerd publiek in extase van het moois dat de Nederlandse filmwereld te bieden heeft.

“Ik geniet van de onderhuidse spanning bij de filmmakers, producenten en al die anderen rondom de uitreikingen. Het feest van herkenning: die blije gezichten van mensen die een Kalf krijgen en het gemopper van diegenen die ernaast hebben gegrepen. Allemaal mooi, het leven in al zijn facetten op microniveau.” – Joost van Ginkel, regisseur

Het Gouden Kalf

En daar snijdt Van Ginkel natuurlijk een belangrijk puntje aan. Het filmfestival biedt natuurlijk een podium voor de grootste prijs van de Nederlandse film: het Gouden Kalf. Onder andere de beste filmmakers, acteurs, scenarioschrijvers en producenten mogen het geprezen bronzen beeldje in ontvangst nemen. Een jury beslist welke films zich in het rijtje naast Aanmodderfakker (beste speelfilm 2014), Wolf (beste regie 2013) en Plan C (beste scenario 2012) mogen scharen. Maar ook het publiek heeft een vinger in de pap, zij het een andere prijs waar om gespeeld wordt. Stem zelf voor het Gouden Kalf van Het Publiek op goudenkalfvanhetpubliek.nl.

Waar moet je heen?

“Wat je absoluut moet kijken?”, zegt Nederlands acteur Fedja van Huêt. “De Jacht. Een geweldig script en dito uitvoering, en bovendien is een spannende crimeserie over de jacht op een seriemoordenaar vrij uniek qua Nederlandse televisie.” Van Huêt ziet zichzelf op het doek schitteren in De Jacht, maar vertolkt bovendien de rol van P. F. Thomése in de verfilming van diens roman J. Kessels, die op woensdag 23 september het filmfestival zal openen.

Van Ginkel, die zelf zijn film The Paradise Suite voor het eerst op het witte doek ziet op het festival, kijkt uit naar Atlantic.; een film over een Marokkaanse surfer die ‘op zijn surfplank de oversteek naar Europa [besluit] te wagen’. Overigens kun je The Paradise Suite ook maar beter op het filmfestival gaan zien, nadat  afgelopen week bekend werd dat dit de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2016 is. Tot slot, van een heel ander kaliber, zijn de verwachtingen voor Holland, natuur in de delta, het ‘vervolg’ op De Nieuwe Wildernis, hooggespannen en belooft het schoon van de Nederlandse natuur iedereen weer op haar wenken te bedienen.

  • De Jacht

Do 1 oktober             20:45  Rembrandt 1 (op uitnodiging)
Vr 2 oktober             15:30  Louis Hartlooper Complex 3

  • J. Kessels

Vanaf de openingsavond op meerdere locaties, vanaf 1 oktober in de bioscoop

  • The Paradise Suite

Na de publiekspremière (za 26 september – 19:30 – Rembrandt 1) op meerdere locaties

  • Atlantic

Do 24 september     13:30  Louis Hartlooper Complex 1
Vr 25 september      19:30  Rembrandt 3
Wo 30 september    19:00  Louis Hardlooper Complex 1

  • Holland, Natuur in de Delta

Do 24 september     20:00 Cinemec Utrecht 1 (publiekspremière)

Kijk voor meer tips op NFFtipt.

Reacties zijn gesloten.